Skip to main content

Jasně cílených 25 + 5 minut v pomodoro

Když bude chtít netrénovaný jedinec uběhnout pět kilometrů, velmi pravděpodobně zažije lepší požitek ze sportu, když si místo celého běhu najednou rozkrájí trať na 10 pětisemetrových částí a mezi nimi udělá určitý odpočinek.

Proč? Doběhnout k další lampě na cyklostezce je pro psychiku - a také fyzičku - méně náročný úkol než doběhnout do další vesnice a pak zpět. Psychiku se stejně jako fyzičku můžete vyčerpat.

Takhle nějak funguje pomodoro v práci.

O co jde?

Pomodoro je celkem starý a jednoduchý postup, který velmi napomáhá mojí efektivitě. Je to vlastně jediná věc, kterou jsem zkusil a používal i po pár dnech dál. Respektive pomodoro pomáhá mému soustředění a schopnosti řešit smysluplně problémy.

Pomodoro říká, že byste měli dvacetpět minut pracovat a pět minut dělat něco jiného - odpočinout si od té hlavní činnosti - a takto dokola. Po třech opakováních si dát větší patnáctiminutovou pauzu. Takhle lze rozkrájet celý den.

Jak to funguje?

Přijdete do práce, pustíte čas a pracujete dvacetpět minut. Tento časový úsek je dedikován vaší přímé práci, žádné rozptylování, žádné odbíhání, čistý focus na prácí. Po pětadvaceti minutách je čas pět minut na pauzu. Její výplň záleží na každém z nás. Důležité je, aby tento úsek trávil člověk něčím jiným než tou konkrétní prací.

Časy lze při troše dobré vůle poměnit. Přece jen, když mám nosou myšlenku a bije mi 24:59, neodejdu, abych ji zapomněl :-) Na druhou stranu vypustit ale pauzu je nežádoucí, protože v ní je kouzlo pomodora.

Proč mi to funguje?

Určitě každý znáte moment, kdy se rozjedete v práci, hloubáte a hloubáte nad nevyřešitelným problémem a najednou je konec dne a jdete domů. Práce vás pohltila, ale ten problém jste nerozlouskli. Pravděpodobně se vám to povede druhý den ráno. Krom psychické únavy to má ještě jeden faktor. Přes stromy nevidíme les.

Když člověk kontinuálně přemýšlí, prochází slepé cestičky problému, mozek je v určitém kontextu. Jeho granularita je na úrovni těch dílčích řešených problémů - nikoli celku. Během pauzy z toho kontextu logicky vypadne. Když uplyně pět minut a člověk začne hloubat znovu, musí si kontext obnovit. To se mu povede tím, že začne nad problémem znovu přemýšlet, sestupovat hlouběji a hlouběji. A tohle je právě ono.

Jakmile znovu sestupujete do toho kontextu, procházíte věci znova a dost často vás napadne něco jiného, jiné řešení, jiné problémy nebo postupy. To mi většinou vede k rozuzlení celé úlohy.

Efektivita přemýšlení

Podstatnou věcí je efektivita sama o sobě. Mozek má jisté limity. Nedokáže se plně soustředit a přemýšlet hodiny po sobě, tak jako fyzická práce potřebuje odpočinek, tak i psychická. Všechno je to logicky vysvětlené v Pragmatic Thinking and Learning.

Plánovat dvou, tří nebo dokonce čtyřhodinový meeting je mrháním času. Nejenže nevznikne žádný tlak na řešení daných problémů jednoduše proto, že tolik času svádí k řešení všeho okolo, taktéž každý na daném meetingu se bude efektivně soustředit maximálně minut čtyřicet.

A pomodoro řeší kousknováním i tohle.

Jak to používám?

25 minut práce

Na barcampu někdo říkal, že jeho den začíná kafem vedle notebooku. Můj den začíná tím, že kliknu na rajské jablko v chromu a začne mi odpočítávat čas. Jelikož mám vidinu dvacetipěti minut práce před sebou a ne osmi, deseti či dvanácti hodin, nenechám se snadno rozptýlit.

Nejdu číst weby, sociální sítě, nejdu vařit čaj, nejdu jíst ani nejdu přemýšlet na víkendem. Jednak mám v hlavě focus na těch krátkých dvacet pět minut, které chci strávit efektivně, druhak se mi odpočítávaný čas krátí.

Proč používám chromový doplněk? Má to jednu super výhodu. Blokování stránek. Když už mám slabší chvilku a chtěl bych se podívat na facebook, pomodoro doplněk mi to neumožní :-) Prostě stránku nezobrazí, resp. zobrazí přes ní logo rajčete. Tohle funguje ikdyž jste měli tu stránku otevřenou předem, prostě se překryje šedým podkladem a logem. Má to nedozírné nasledky :-) Například vám to neumožní pokračovat v rozjetém dialogu na sociální síti. Máte na dvacetpět minut smůlu :-)

5 minut pauza

Tohle je asi nejlepší část. Přišlo mi škoda koukat z okna a relaxovat. Proto těchto pět minut trávím prací, ke které bych se normálně nedostal. Má jiný kontext, takže mi to funguje!

Moje typická normální praxe je taková, že člověk začne pracovat na nové věci a za tři měsíce zjistí, že neodpovídal celou dobu na emaily, které se netýkaly té nove featury. Těch pět pauzovních minut mi tak slouži na dělání dílčích úkolů. Odpovědět na dotaz kolegovi, naplánovat schůzku, zavolat klempířům na parapety nebo si vložit do getpocket články.

Pokud totiž pracujete 8 hodin denně, máte takových pauz celkem 16. Za to lze už stihnout hodně dalších věcí. Vzhledem ke zefektivnění práce byste tenhle čas stejně pravděpodobně nevyužili moc dobře.

Pokud nejsem v dohledu chromu, používám clockwork tomato pro android. Úplně se nabízí integrace s nějakou toolou na management tásků, třeba kanbanflow tohle pěkně umí.

Shrnutí

Dost mi to pomáhá, řeší mi to totiž hodně problémů:
  1. Efektivita, rozptylování, odcházení od problému
  2. Dokážu zase vidět les přes stromy, nezapadnu nesmyslně do problému na celé hodiny
  3. Dokážu dělat věci, ke kterým bych se nedostal a stále je odsouval na budoucno
  4. Jelikož ten čas dělím na kratší úseky, nemám pocit, že budu zase celý den v práci
Pomodoro má jen jedno pravidlo 25+5, tolikrát vzpomínané v tomhle článku. Tedy žádný overmanagement - to je také velká výhoda.

Comments

Popular posts from this blog

Performance Battle of NoSQL blob storages #1: Cassandra

Preface We spend last five years on HP Service Virtualization using MsSQL database . Non-clustered server. Our app utilizes this system for all kinds of persistence. No polyglot so far. As we tuned the performance of the response time - we started at 700ms/call and we achieved couple milliseconds per call at the end when DB involved - we had to learn a lot of stuff. Transactions, lock escalation , isolation levels , clustered and non clustered indexes, buffered reading, index structure and it's persistence, GUID ids in clustered indexes , bulk importing , omit slow joins, sparse indexes, and so on. We also rewrite part of NHibernate to support multiple tables for one entity type which allows use scaling up without lock escalation. It was good time. The end also showed us that famous Oracle has half of our favorite features once we decided to support this database. Well, as I'm thinking about all issues which we encountered during the development, unpredictive behavio

NHibernate performance issues #3: slow inserts (stateless session)

The whole series of NHibernate performance issues isn't about simple use-cases. If you develop small app, such as simple website, you don't need to care about performance. But if you design and develop huge application and once you have decided to use NHibernate you'll solve various sort of issue. For today the use-case is obvious: how to insert many entities into the database as fast as possible? Why I'm taking about previous stuff? The are a lot of articles how the original NHibernate's purpose isn't to support batch operations , like inserts. Once you have decided to NHibernate, you have to solve this issue. Slow insertion The basic way how to insert mapped entity into database is: SessionFactory.GetCurrentSession().Save(object); But what happen when I try to insert many entities? Lets say, I want to persist 1000 libraries each library has 100 books = 100k of books each book has 5 rentals - there are 500k of rentals  It's really slow! The inser

Java, Docker, Spring boot ... and signals

I spend last couple weeks working on java apps running within docker containers deployed on clustered CoreOS machines . It's pretty simple to run java app within a docker container. You just have to choose a base image for your app and write a docker file. Note that docker registry contains many java distributions usually based on open jdk. We use our internal image for Oracle's Java 8 , build on top of something like this docker file . Once you make a decision whether oracle or openjdk, you can start to write your own docker file. FROM dockerfile/java:oracle-java8 ADD your.jar /opt/your-app ADD /dependencies /opt/your-app/dependency WORKDIR /opt/your-app CMD ["java -jar /opt/your-app/your.jar"] However, your app would probably require some parameters. Therefore, last line usually calls your shell script. Such script than validates number and format of those parameters among other things. This is also useful during the development phase because none of us