Skip to main content

Plzeňský Barcamp 2014

S komunitou se to lépe táhne a po parádním data hackatonu se v kalendáři v sobotu 12.4. objevila další akce. Protože jsme s double-ex-kolegou Petrem Juzou oba studovali v Plzni na FAV, vyrazil jsem do města piva - jednotné číslo, protože Petr už tam bydlí :-)

V sobotu se v Plzni konal plzeňský Barcamp ve Vědeckotechnickém parku.

Co to je?

Program vybraných přednášek už na první pohled ukazoval, že se nejedná o vývojářskou ani technickou akci. Čas byl vyplněn spíše soft-skills nebo networkingem. S tím jsem tam jel. Nakonec jsme ale zašli i na dvě technické sessions.

Zpětně jsme udělali stejnou chybu jako na data hackatonu a to, že jsme se nepřipravili. Kolik akcí bude ještě trvat, než se poučíme z krizového vývoje? :-) Přednášky jsme vybírali až na místě, ať už z telefonu nebo z mnoha velmi pečlivě vylepených programů. Takhle z místa generála po bitvě šlo určitě vybrat lépe průřez barcampem a ochutnat od každého něco - víc.

Dopoledne

Po uvítací půlhodince, jež zaplnila twitter fotkama zumby, jsme si vybrali něco z našeho soudku - přednášku Honzy Švece o machine learningu. Honza ze ZČU poodkryl inteligentní hlasovou asistentku, nastřelil něco málo technických atributů "učení se" a velmi pěkně pro lajky ukázal, jak na práci s hlasem. Presentace sama byla paradní. Slidy projížděly nad jakousi mind-mapou na obrovském plátně. To chci taky!

Jan Švec - Machine learning


Jelikož jsem měl šanci pobýt před pár týdny v Malajsii, o čemž sepíšu něco málo později, rozhodně nás zajímali digitální nomádi. Vítek Ježek žije dost netradičním životem a ten shrnul do přednášky. Nejdřív pár slov a fotek ze zřejmě dost povedených recesistických akcí via Děsír, potom povídání o fungování demokratických clevis s.r.o. spolu s digitálním nomádstvím. O co šlo? Odjet někam za teplem na pár týdnů a odtud pracovat. Původně jsem čekal spíš něco ve stylu jak jsem pracoval pro softwarovou firmu v emirátech ale i tohle bylo velmi zajímavé.

Vítek Ježek - Digitální nomádi


Po přesunu do hlavní místnosti začala přednáška energické Marie Gráfové o deseti vychytávkách efektivného života. Opět mě dost zaujaly slidy. Povídání o tom jak se samo-organizovat, zefektivnit a zacílit. V delší verzi najdete všechno s omáčkou v Konci prokrastinace. Ze zmiňovaných apps jsem si dneska zkusil znovu toggl - ale zase jsem to zapomněl vypnout :-), zajímavý bude určitě i Boomerang do Gmailu. Nápad již zažitý v iOS' Mailboxu. Diskuze k tématu byla dlouhá. Někoho ze životní letargie zvedl pes, někoho bezlepková strava, jiného zase sport. Nicméně já to dělám docela jinak, tak o tom něco málo napíšu.

Odpoledne

Na obědě se ukázalo, že dorazilo pár ostravaků - chybějící diakritika tam opravdu má chybět :-) Chatting nad tématy vedení projektů nám přelezl do první várky odpoledních přednášek, takže jsme stihli až Davida Šmehlíka s prací z kavárny. Rozebíral, jak pracovat remotně.

Předposlední přednáška se konala v trošku odlehlé posluchárně a tak bylo celkem prázdno. Slibná upoutávka o crowdfundingu se trošku vymkla kontrole. Kluci z tvujprojekt.cz málo mluvili obecně o tématu a hodně rozebírali svůj skoro nerozjetý web. Škoda, protože znalostí měli zřejmě hodně, ale UX verifikace webu na barcamp IMO moc nepatřila.

Závěrečná session byla ale perfektní, ta to vynahradila. Štěpán Bechyňský mluvil a ukazoval 3D tiskárny. Svoji vlastní si vzal s sebou na barcamp, takže během povídání tlačil dvě kočičky z plastového vlákna. Tohle jsem viděl poprvé naživo, takže informace maximálně relevantní :-) Po téhle presentaci bude určitě nejeden z účastníků hodně přemýšlet, jak si těch 25 tisíc obhájit před manželkou :-)

Nakonec přišla rozlučovací hodinka a párty dole v hale.

Štěpán Bechyňský - 3D tiskárny

Jaké to bylo?

Příjemný den na příjemných přednáškách. Technické session na střídačku se skillama by byly lepší. Ale i tak jsem rozhodně nelitoval.

Schopnost přednášet

Co mě tedy nejvíc upoutalo nebyl David Grundl, jak asi všechny ostatní :-), ale přednášecí skill lídí, co sebrali odvahu vystoupit před publikem. Gratulace! To bylo sakra dobré. Hezké a příjemné presentace - příjemná změna po těch našich korporátních - klidné vystupování, vtipné reakce na dotazy a žádná nervozita. Dobře se na to koukalo. Dost mě tohle motivovalo příště si to zkusit taky, abych trošku zkazil průměr. Nejden posluchač měl totiž určitě dojem, že takovéhle pěkné presentování jde samo. Mě teda ne :-)

Organizace barcampu

Jestli mě něco uchvátilo tak tohle. Klobou dolů. Přestože bylo vše zdarma, tak jsme za celý den nepřekonali to množství jídla, které organizátoři připravili. Všechno pěkně klapalo, nikde nic nevypadávalo, všechno bylo perfektně zařízené. Ještě jednou klobouk dolů. Speciálně před Jirkou Kolaříkem, Denisou a Verčou.

Vědecko-technický park

Tohle taky stálo za to. Jelikož moje první práce sídlila kousínek vedle, tak jsem prostředí znal. Za těch pár let tam ale vyrostl pěkný park budov, posluchárny pro dvě stovky lidí, výborné zázemí. A to na rozdíl od Prahy, všechno pěkně v zeleni a v lese. Věřím, že se tam hezky pracuje.

Suma sumárum to bylo velmi dobré! Plzeň je příjemná a barcamp byl taky!

Comments

Popular posts from this blog

Performance Battle of NoSQL blob storages #1: Cassandra

Preface We spend last five years on HP Service Virtualization using MsSQL database . Non-clustered server. Our app utilizes this system for all kinds of persistence. No polyglot so far. As we tuned the performance of the response time - we started at 700ms/call and we achieved couple milliseconds per call at the end when DB involved - we had to learn a lot of stuff. Transactions, lock escalation , isolation levels , clustered and non clustered indexes, buffered reading, index structure and it's persistence, GUID ids in clustered indexes , bulk importing , omit slow joins, sparse indexes, and so on. We also rewrite part of NHibernate to support multiple tables for one entity type which allows use scaling up without lock escalation. It was good time. The end also showed us that famous Oracle has half of our favorite features once we decided to support this database. Well, as I'm thinking about all issues which we encountered during the development, unpredictive behavio

NHibernate performance issues #3: slow inserts (stateless session)

The whole series of NHibernate performance issues isn't about simple use-cases. If you develop small app, such as simple website, you don't need to care about performance. But if you design and develop huge application and once you have decided to use NHibernate you'll solve various sort of issue. For today the use-case is obvious: how to insert many entities into the database as fast as possible? Why I'm taking about previous stuff? The are a lot of articles how the original NHibernate's purpose isn't to support batch operations , like inserts. Once you have decided to NHibernate, you have to solve this issue. Slow insertion The basic way how to insert mapped entity into database is: SessionFactory.GetCurrentSession().Save(object); But what happen when I try to insert many entities? Lets say, I want to persist 1000 libraries each library has 100 books = 100k of books each book has 5 rentals - there are 500k of rentals  It's really slow! The inser

Java, Docker, Spring boot ... and signals

I spend last couple weeks working on java apps running within docker containers deployed on clustered CoreOS machines . It's pretty simple to run java app within a docker container. You just have to choose a base image for your app and write a docker file. Note that docker registry contains many java distributions usually based on open jdk. We use our internal image for Oracle's Java 8 , build on top of something like this docker file . Once you make a decision whether oracle or openjdk, you can start to write your own docker file. FROM dockerfile/java:oracle-java8 ADD your.jar /opt/your-app ADD /dependencies /opt/your-app/dependency WORKDIR /opt/your-app CMD ["java -jar /opt/your-app/your.jar"] However, your app would probably require some parameters. Therefore, last line usually calls your shell script. Such script than validates number and format of those parameters among other things. This is also useful during the development phase because none of us