Skip to main content

Musí vás to bavit!

K tomuhle blogpostu mě motivovala přednáška a následná diskuze o deseti vychytávkách na plzeňském barcampu. Pár věcí jak to dělám já nikdo nezmínil, tak je zkusím probrat tady.

Celkem úsměvný moment jsem zažil hned první týden po barcampu, kdy jsem si uvědomil, že každému funguje něco jiného. Pár pracovních dní jsem zkoušet toggl.

Během nich mi ale došlo, že od roku 1984 už něco málo uběhlo a nebudu sám sebe sledovat, ať si to dělá ČSU, NSA, ETC, teda etc. :-) Ještě bych něco zjistil. Teď vážně: pro mě to nedává smysl, otravuje mě to a zapomínám na to. Jelikož se k tomu nevracím, nevidím v tom hodnotu. Uninstall. Takhle skončila moje bitva s toolou, která byla široce zmiňovaná.

Co mi tedy v diskuzi o efektivitě chybělo? No prostě ...

Musí vás to bavit!

Tohle si ne každý uvědomuje. Spoustu lidí honí efektivitu Evernotem, kalendářem, togglem, kanban toolou, blockem stránek v pomodoru nebo trello. Jenže nejvíc do toho dá člověk, kterého ten úkol baví.

Ale jak udělat, aby Vás všechno bavilo? Všechno? To nejde, ale jde tomu pomoct.
Kdysi jsem chodil k Lukáši Konečnému na box. Byla to makačka! Jednou jsme jeli kruháč a najednou slyším jak řvě na kluka vedle mě: "ty debile! Jak to děláš? Vždyť to děláš pro sebe ty vole!". Tahle věta mi utkvěla v hlavě. Kluk byl výrazně lepší než já, ale flákal to.
Na box jsme chodili rádi a dobrovolně, a jen na nás bylo, jestli jsme si něco odnesli nebo ne. Nemuseli jsme, stačilo to odchodit, což by asi stálo Lukáše hlasivky, ale nic víc. S prací je to stejné, zaleží na každém, co si z toho dne odnese.

Co z toho plyne? Jak moc zajímavou si práci uděláte, tak vás bude bavit.

Tak třeba: kdysi jsme měli generální problém s testy. Dlouhá exekuce, kvůli natažení celé infrastruktury pro jednoduché testy, spousta abstraktních předků, spousta nepěkně vonícího kódu. Po malé změně aplikačníhé kódu se musela měnit podstatná část testů. prostě manintance vázla. Testování není moc populární část developerské práce a tak to vyžadovalo přemoct svého slona. Jak to dopadlo? Kopli jsme do toho, přečetl jsem si dvě knížky, trošku jsme mákli, opravili jsme to a teď mám i po dlouhé době v hlavě vrytou velkou znalost a zkušenost testování. A ten pocit vítězství taky k nezaplacení :-)

Při vývoji jakékoliv komponenty tuhle zkušenost opráším, nikdy už neopakuju tu původní chybu. Proč? Sice to nebyla práce po které by Vás šéf poplácal uznale po zádech a objevili jste se na předních stránkách dzone. Ale stačilo to pojmout tak, že se naučíme testování a později to mnohokrát reusneme, prostě během té práce uděláme něco pro sebe.
V rámci každého úkolu můžete udělat něco pro sebe, naučit se něco nového, co se vám hodí, co potom použijete i jinde. Stačí dobře volit.
Američané stále cosi povídají o tom, že všechno je výzva. Ráno se sprchovat studenou vodou, učit se francouzsky nebo do práce rovnou běhat desítku crossem přes park. Výrazně víc mě baví práce, kde si najdu něco zajímavého, co mě někam posune. Tohle mi funguje jako největší hybná síla, jak se posunout dál.

Poslední věc která se k tomu váže. V každé firmě něco nefunguje, ideální firma je mýtus. Jen to někde jde líp a někde hůř. Jeden kolega kdysi vyřkl pěknou myšlenku: "dobrým se nestanete, tím, že se přidáte k dobré firmě. Dobrým se stanete, když něco dobrého uděláte". Někdy je nejlepším krokem pokořit věci, které nás nejvíc rozčilují, ikdyž to není vaše zodpovědnost nebo starost. Tím se naučíte úplně nejvíc.

Koukám, že se původní myšlenka rozlezla na celý článek, takže až příště něco o tom, proč dělám věci ráno a jak používám těch pět minut v pomodoru.

Comments

Popular posts from this blog

Performance Battle of NoSQL blob storages #1: Cassandra

Preface We spend last five years on HP Service Virtualization using MsSQL database . Non-clustered server. Our app utilizes this system for all kinds of persistence. No polyglot so far. As we tuned the performance of the response time - we started at 700ms/call and we achieved couple milliseconds per call at the end when DB involved - we had to learn a lot of stuff. Transactions, lock escalation , isolation levels , clustered and non clustered indexes, buffered reading, index structure and it's persistence, GUID ids in clustered indexes , bulk importing , omit slow joins, sparse indexes, and so on. We also rewrite part of NHibernate to support multiple tables for one entity type which allows use scaling up without lock escalation. It was good time. The end also showed us that famous Oracle has half of our favorite features once we decided to support this database. Well, as I'm thinking about all issues which we encountered during the development, unpredictive behavio

NHibernate performance issues #3: slow inserts (stateless session)

The whole series of NHibernate performance issues isn't about simple use-cases. If you develop small app, such as simple website, you don't need to care about performance. But if you design and develop huge application and once you have decided to use NHibernate you'll solve various sort of issue. For today the use-case is obvious: how to insert many entities into the database as fast as possible? Why I'm taking about previous stuff? The are a lot of articles how the original NHibernate's purpose isn't to support batch operations , like inserts. Once you have decided to NHibernate, you have to solve this issue. Slow insertion The basic way how to insert mapped entity into database is: SessionFactory.GetCurrentSession().Save(object); But what happen when I try to insert many entities? Lets say, I want to persist 1000 libraries each library has 100 books = 100k of books each book has 5 rentals - there are 500k of rentals  It's really slow! The inser

Java, Docker, Spring boot ... and signals

I spend last couple weeks working on java apps running within docker containers deployed on clustered CoreOS machines . It's pretty simple to run java app within a docker container. You just have to choose a base image for your app and write a docker file. Note that docker registry contains many java distributions usually based on open jdk. We use our internal image for Oracle's Java 8 , build on top of something like this docker file . Once you make a decision whether oracle or openjdk, you can start to write your own docker file. FROM dockerfile/java:oracle-java8 ADD your.jar /opt/your-app ADD /dependencies /opt/your-app/dependency WORKDIR /opt/your-app CMD ["java -jar /opt/your-app/your.jar"] However, your app would probably require some parameters. Therefore, last line usually calls your shell script. Such script than validates number and format of those parameters among other things. This is also useful during the development phase because none of us